Македонското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен срещу него от опозиционната

...
Македонското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен срещу него от опозиционната
Коментари Харесай

Македонският парламент отхвърли вота на недоверие срещу кабинета на Заев

Македонското правителство оцеля при вота на съмнение, импортиран против него от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поради метода на кабинета в връзките с България и Гърция, съобщи Ройтерс.
 
Гласуването се смяташе за тестване за реформаторската стратегия на премиера Зоран Заев и политиката за възстановяване на връзките с двете съседки като стъпка за присъединение към Европейски Съюз и НАТО. 62-ма депутати в 120-местния парламент гласоподаваха срещу вота на съмнение, а 40 " за ".
 
Националистическата съществена опозиционна партия беше декларирала, че утвърденият през януаридоговор за добросъседство с България е нездравословен, и упрекна държавното управление в липса на тактика в договарянията с Гърция за споразумяване на тлеещия от 1991 година спор за името " Македония ", отбелязва Ройтерс. Тя също по този начин упрекна Заев, че не е извършил предизборните си обещания да усъвършенства положението на стопанската система, да реформира правосъдната система и да обезпечи медийна независимост.

През 1991 година Македония разгласи независимост и избегна войните, които раздрусаха някогашна Югославия. През 2001 година обаче Македония беше на прага да се разпадне след подхванатите от огромното албанско етническо малцинство въоръжени дейности.
 
Поради разногласието с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединението си към Европейски Съюз и НАТО. Гърция е срещу потреблението от някогашната югорепублика на името " Македония " с претекста, че то е причина за териториални искания към едноименната северна гръцка област.

Разискванията по вота на съмнение, който беше импортиран от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха още през вчерашния ден сутринта. ВМРО-ДПМНЕ се върна в Народното събрание след протест, който стартира през декември. Тогава петима от депутатите на партията бяха задържани поради миналогодишните сблъсъци в парламента между протестиращи националисти и депутати, при които беше ранен и Заев. Присъствието й е значимо за приемането на законите, в това число на този за правосъдната промяна, който е изискване за присъединение към Европейски Съюз и изисква болшинство от две трети.

" Господин Заев, Вие оглавявате най-неефективното и най-недееспособното правителство в историята на страната ни ", сподели пред депутатите Драган Данев, координатор на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. " Това не го споделям единствено аз или партията ми, това е чувството на хората. Това държавно управление сподели, че няма потенциала да има изпълнителната власт ", съобщи той.

Правителството на Заев встъпи в служба през май, когато беше комплициран завършек на двегодишна политическа рецесия, довела до рухване на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ.

Това бе първият избор на съмнение против кабинета на Заев. Македонските медии разгласиха голям брой фотоси, на които се вижда по какъв начин много депутати по време на дебатите в пленарна залагледат мача Реал Мадрид - Ювентус на своите преносими компютри или мобилни телефони.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР